Klimaat Tenerife

Het weer op Tenerife wordt wel het klimaat van de EEUWIGE LENTE genoemd. Tenerife is daardoor het hele jaar door geschikt voor een zonvakantie en strandvakantie.

In de wintermaanden, oktober, november, december, januari en februari, niet te koud en in de zomermaanden, juli, augustus en september, niet te warm. Een groot pluspunt boven de kusten van het vaste land van Spanje, dat bekend staat om zijn hele hete zomers en waar het in de winter nog wel weer eens gewoon 5 graden kan zijn.

Temperatuursverschillen

In de hoger gelegen gebieden op en rondom de Teide is het kouder dan in de lager gelegen gebieden. Gaat u voor een dagtochtje naar het midden van het eiland, neem dan warme kleding mee! Het zal u tegenvallen hoe fris het daar kan zijn, terwijl het op hetzelfde moment lekker warm weer kan zijn in de toeristische gebieden.

Koele avonden

Doordat de Canarische eilanden dichter bij de evenaar liggen is het er in de zomer ‘s avonds vroeger donker dan in Nederland of België, ook wordt het ‘s morgens later licht. Daarentegen zijn de dagen in de wintermaanden langer dan in Nederland of België. Op de langste dag (half juni) is het ongeveer van 7.00 uur tot 21.30 uur licht. Op de kortste dag (half december) is het ongeveer van 8.00 uur tot 18.00 uur licht. Doordat de avond dus altijd vroeger invalt dan wij gewend zijn, koelt het ook meer af. Houd er bij het inpakken van uw koffer rekening mee dat u wat warms hebt om ‘s avonds om te slaan.

Regen op Tenerife

Regen kent Tenerife vrijwel niet. U moet het wel heel erg slecht treffen als u een hele week regen heeft. De kans hierop is het grootst in de maanden December, Januari en Februari. Het zuiden van het eiland Tenerife is vrijwel het hele jaar droog en zonnig, met temperaturen tussen de 20 en 30 graden. Niet voor niets dat in het zuiden van Tenerife het hele jaar toeristen komen.

De wind op Tenerife

Het klimaat op Tenerife wordt grotendeels bepaald door een passaatwind uit het noordoosten. Deze wind geeft over het algemeen een prettige verkoeling. Een Spanjaard zal dan ook zeggen dat het eiland zijn fijne klimaat te danken heeft aan de wind en niet aan de temperaturen. Het zou er zonder wind al gauw erg warm kunnen zijn. Maar uiteraard kan diezelfde wind het natuurlijk ook fris doen aanvoelen. Neem dan ook, vooral ‘s avonds als de zon onder is, een trui of shawl mee tegen wind en kou.

Warme wind op Tenerife

Op de Canarische Eilanden kan ook een Sirocco / Calima waaien. Een vaak warme wind die het zand vanuit de Sahara woestijn in Marokko naar de eilanden blaast. Vindt een Calima in de winter plaats dan valt het wel mee, maar in de zomer kan het gepaard gaan met een temperatuur van wel 40 graden, een luchtvochtigheid van maar 7% en een harde, warme föhnwind met zand er in. Vaak houdt dit dan een paar dagen aan.