Geschiedenis Tenerife

Evenals andere Atlantische eilanden, zoals Madeira, de Azoren en de Kaapverdische Eilanden, zijn de Canarische Eilanden vulkanisch van oorsprong. Miljoenen jaren geleden zijn ze uit zee verrezen.

Een ruwe schatting geeft weer dat Tenerife samen met Gran Canaria en La Gomera tussen de 8 en 13 miljoen jaar geleden zijn ontstaan. De Canarische Eilanden zijn in feite vulkaantoppen die door de bewegende oceaanbodem omhoog zijn gedrukt.

We maken een behoorlijke sprong in de tijd…

In 1495 viel Tenerife na een bloedige strijd van drie jaren in Spaanse handen. In 1821 werden de Canarische Eilanden een provincie van Spanje met Santa Cruz de Tenerife als hoofdstad. In 1852 stelde koningin Isabella II belastingvrijheid in voor de eilanden. Vanwege de toenemende dominantie van Tenerife kreeg ieder afzonderlijke eiland in 1911 weer een eigen bestuur, waardoor de controle van Santa Cruz de Tenerife over de gehele archipel afnam. In 1927 leidde de rivaliteit tussen Santa Cruz de Tenerife en Las Palmas de Gran Canaria ertoe dat de archipel in twee provincies werd verdeeld. Een westelijke provincie met de eilanden Tenerife, La Gomera, La Palma en El Hierro en een oostelijke provincie met Gran Canaria, Fuerteventura en Lanzarote. Een situatie die tot op heden zo is gebleven.

In 1936 werd Generaal Francisco Franco door de Republikeinse regering verbannen naar Tenerife. Dit uit angst voor een staatsgreep die later volgde. Franco deed een greep naar de macht en de Spaanse burgeroorlog was een feit. Na deze oorlog die eindigde in 1939 werd Spanje een niet-communistische dictatuur met aan het hoofd “el Caudillo” (de leider). Franco’s regeerperiode duurde van 1939 tot zijn dood in 1975. Voor velen een afschuwelijke periode.

In 1982 kregen de Canarische Eilanden (beperkt) zelfbestuur. Dit wil zeggen dat de plaatselijke autoriteiten zeggenschap hebben over onderwijs, gezondheidszorg en transport, terwijl defensie, buitenlandse politiek en financiën bij de centrale regering in Madrid liggen. In 1986 werd Spanje lid van de Europese Unie. Op de Canarische Eilanden komt tachtig procent van de inkomsten uit het toerisme. Echter de huidige crisis, de noodzaak voor natuurbescherming, een hoge werkeloosheid en lage lonen zijn de grootste zorgen van de provinciale autoriteiten.